Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!

Ik draag al jaaaaaren contactlenzen. Dat bevalt me prima en ik heb er eigenlijk ook zelden problemen mee. Soms als ik in slaap gevallen ben met mijn lenzen in dan voelt het wel wat vervelend, maar over het algemeen vind ik mijn lenzen erg gemakkelijk.

Het probleem is natuurlijk wel dat als ik mijn lenzen niet in heb, dat ik dan niks zie. Nou ja.. niks.. bijna niks dan. Met beide ogen rond de -7.5 zie je echt niet veel. Nu is dat voor mensen die wel goede ogen hebben bijna niet voor te stellen. Wat zie je nu als je heel slecht ziet? Is het dan donkerder? Nee, net zoveel kleur, alleen de kleuren lopen in elkaar over. Zie je dan nog wel iemand voor je staan? Ja hoor, ik zie wel iets, maar iets kleins zie ik dan weer niet.

Om die vraag duidelijk te maken heb ik een foto bewerkt:

Zo zie je dus dat ik wel iemand zie, maar de gezichtsuitdrukking niet meer kan zien. En dat er wel ‘iets’ op mijn hoofd zit, maar wat dat dan is?? En ik zie niet dat er een verkeersbord langs de kant van de weg staat. Of een sticker op de voorruit van een auto. Maar de auto zie ik dan weer wel. Of eigenlijk: iets wat qua vorm, grootte en kleur overeenkomt met een auto, dus dan zal het wel een auto zijn….

Nu leer je daar wel mee omgaan: Zo heb ik gemerkt dat ik vaak mensen herken aan hun ‘loopje’, hun kleur haar of aan de kleur kleding die ze aan hebben.
Maar gelukkig heb ik dat maar zelden nodig. Ik heb bijna altijd mijn lenzen in en binnenkort kan ik ook weer een bril opdoen die voldoet aan de sterkte die ik nodig heb.