Priegelwerk

Bij het orkest hebben we voor minstens 6 uur aan bladmuziek. Niet dat we dat allemaal nog kunnen spelen.. maar we hebben het wel! En een groot gedeelte van die bladmuziek is nog handgeschreven (en daarna gekopieerd).

Onze nieuwe orkestleider wil veel van die nummers weer met ons gaan oppakken, maar heeft vaak een iets andere versiering, loopje of volgorde bedacht dan dat er nu op papier staat.

Ook zijn we de laatste tijd meer gaan zingen en moeten sommige nummers dus ineens hoger of lager gespeeld worden dan we anders deden. Bovendien kan onze nieuwe klarinettiste niet zo vlug lezen van onze partij. (Ze heeft een Bes-klarinet en dan kun je niet zomaar van een C-partij lezen. Als je dat niet snapt.. geloof me dan toch maar.)

En dus ben ik bezig om de bladmuziek over te zetten naar mijn computer. Niet door ze te scannen, maar echt invoeren in een muziek-programma:

Nootje voor nootje… klik.. klik.. klik. Herhalingen erin.. klik .. klik… Letters erboven.. Akkoorden erbij.. klik… klik.. klik….

Ik heb vanavond voor ongeveer 6 minuten aan muziek ingebracht. En daar ben ik 2 uur mee bezig geweest. Wat een priegelwerk!

Maar… wel de moeite waard! Ik stuur de gedigitaliseerde partijen namelijk naar de orkestleider. Hij past ze aan naar zijn idee en voila! Volgende week weer mooie nieuwe partijen! Zonder al die oude aantekeningen en veel duidelijker leesbaar.