Mijn werk en het Empire State Building.

Sinds een paar weken ben ik ingedeeld bij een select groepje mensen dat zich binnen Atos Origin gaat bezig houden met migraties van Visual Basic 6.0 naar .Net. Op zich is dat een hele interessante tak van sport waar ik mij prima thuis voel. Ik ken Visual Basic al ruim 10 jaar en ben ook al goed op dreef met .Net.

Een van de eerste opdrachten voor het migratie-team is om een offerte uit te brengen voor een migratie van een applicatie van KLM. En ik moet zeggen dat het vrij amibitieus is om met dit project te gaan beginnen.

Waarom? Omdat we nog niet veel ervaring hebben met migratie-tools en omdat deze applicatie behoorlijk bedrijfskritisch en enorm groot is.

Oftewel: probeer maar eens in te schatten hoeveel tijd je denkt bezig te zijn aan een migratie van 1 miljoen regels code terwijl je nog geen ervaring hebt met migreren op zich. Dat is vergelijkbaar met het moeten inschatten hoeveel tijd het zou kosten om het Empire State Building te herbouwen terwijl je niet eens weet hoe je een huis moet bouwen.

Als we nu als eerste opdracht het herbouwen van een garagebox hadden gekregen dan hadden we nog kunnen leren van eventuele fouten. Maar nee, we gaan gelijk voor het grote werk.

Managers beuren je dan vervolgens op met de woorden: jaaaaa, maar als je dit hebt gedaan dan is het bouwen van een garagebox een peuleschil!

Ja.. maar je Empire State Building staat ondertussen wel 10 meter uit het lood!