Het klimaat

Vanochtend, toen ik in de auto zat richting Middelburg, hoorde ik het nieuwsbericht dat een of ander onderzoeksbureau tot de conclusie was gekomen dat het broeikaseffect al zichtbaar was: In Canada, Europa en Azie was veel meer neerslag gevallen en in Afrika juist veel minder.

Ik blijf nog steeds erg sceptisch over de doemscenario’s die bepaalde instanties de wereld insturen. Vooral omdat er ook instanties zijn die die scenario’s weer tegenspreken.

Wie zegt mij dat we ook echt meer regen hebben dan andere jaren? En als dat al zo zou zijn, kun je dan aan 1 seizoen zien dat er een trend is? Het lijkt mij dat je daar toch minstens 2 verpeste zomers voor zou moeten hebben om te kunnen zien of het klimaat structureel aan het veranderen is. En vorige zomer was op zijn minst nat te noemen (als je het zweet niet meetelt).

Bovendien is het weer al sinds het begin van de Aarde aan het schommelen tussen ijstijden en ‘warme periodes’. Dus misschien zijn we onze Aarde gewoon nog wat aan het opwarmen en gaan we over een paar jaar weer afkoelen richting de volgende ijstijd. Een van de voorwaarden voor een ijstijd is dat de Atlantische Golfstroom moet stoppen met het aanvoeren van warm water naar West-Europa. En er zijn instanties die zeggen dat de golfstroom op dit moment ook aan het vertragen is.

Maarja.. of ik dat verhaal moet geloven..