Stemmen

Het stelt toch eigenlijk ook amper wat voor dat stemmen…

Ik ben zonet even naar het stembureau gewandeld. Er staat nog wel iemand te stemmen bij het apparaat maar er is verder niemand, dus ik kan zo doorlopen naar de tafel met de twee mensen. Oproepkaart afgeven aan degene zonder de pak papier voor zijn neus. Deze leest mijn naam voor, de ander controleert en geeft mij ‘lot-nummer’ 735. Met dit loterij-briefje mag ik naar de meneer aan het apparaat waar ik hetzelfde briefje dus meteen weer kwijt ben. Knopje duwen met de naam erop, blauwe (jaja, geen rode) knop duwen en klaar!! Met op en neer lopen naar het stembureau was ik binnen 20 minuten klaar.

Gisteren hadden we tijdens de cursus nog een discussie. In Belgie heb je stemplicht en moet je dus stemmen. Doe je dat niet en heb je geen geldige reden dan mag je een boete betalen van 150 euro. Mijn collega vroeg me dus of ik ging stemmen (we hoeven hier in Nederland namelijk niet verplicht). “Ja natuurlijk!” riep ik uit, waarop iemand anders reageerde met: “Stemmen heeft toch geen zin.”

Nu ben ik het daar dus absoluut niet mee eens. Het klopt dat mijn ene stem van vanavond niet echt veel invloed heeft op het eindresultaat. Maar als iedereen zo gaat denken, dan pas ga je de invloed merken. Bovendien vind ik, dat als je niet gaat stemmen, dat je dan ook niet mag zeuren als er uiteindelijk een regering komt waar je niet mee eens bent.

Dus.. heb je nog niet gestemd omdat je nog steeds niet weet op wie, dan kun je nog altijd even op de stemwijzer kijken en dan vlug naar het stembureau!

😉