Mariaaa je sjaaaal!!!

Ik had er al eerder van gehoord en nu ben ik er dus in het echt geweest: de meezing bioscoop van The sound of music.

De hele schouwburg van Nijmegen zat vol (de helft van de mensen met nonnen-/tiroler-/baronnes- of ander sound of music gerelateerd kostuum). Het begon al met een vreemde huishoudelijke mededeling. Eentje die je niet veel hoort bij aanvang van een voorstelling in de Stadsschouwburg: ’Wilt u allemaal even controleren of uw mobiele telefoon wel aanstaat? Tijdens de film mag u namelijk best even naar huis bellen om te vertellen hoe fantastisch het hier is.’. Waarna er een uitleg wordt gegeven wat je tijdens de film allemaal moet doen.

Zo moet je juichen als Maria in beeld is. Of je armen omhoog gooien en verzuchten ‘Bergen!!’ als er bergen in beeld zijn. Of zwaaiend met een lapje gordijnstof ‘Achter je Maria!’ roepen als Maria zich afvraagt hoe ze toch aan stof voor de speelkleren moet komen. Je roept Booeee!! bij de Nazi’s en zegt Amen als de nonnen wat gezegd hebben. Natuurlijk wordt ook het Do-Re-Mi dansje nog even geoefend en dan kan de film beginnen.

De film wordt nederlands ondertiteld behalve bij de liedjes. Dan schakelt het over op engels zodat je lekker hard mee kan zingen met de liedjes zonder dat je de tekst van buiten hoeft te kennen.

En dus heb ik gisteren geroepen en gezongen en gezwaaid tijdens de klassieker onder de musicals: The sound of music. En het was ontzettend leuk!