Hemodialyse en vrijheid

Hemodialyse is het filteren van je bloed via een kunstnier. Gezonde nieren hebben drie functies : het filteren van de afvalstoffen uit je bloed, het verwijderen van overtollig vocht uit je bloed en je nieren leveren allerlei hormonen.
Bij mij is de eerste functie stuk. Ik kan nog wel plassen, maar mijn nieren filteren geen afvalstoffen meer. En om te voorkomen dat ik mezelf vergiftig moet ik dus drie keer per week, vier uur per keer aan de dialyse machine in het ziekenhuis.

Zolang ik nog geen goede shunt heb zal dit ook nog zo blijven. Daarna wil ik eigenlijk thuis gaan dialyseren. Er wordt dan zo’n enorme machine naast mijn bed neergezet zodat ik voortaan in de nacht thuis kan dialyseren en ik dus overdag ‘vrij’ ben. Het voordeel is dat je dan niet meer 3 keer per week naar het ziekenhuis hoeft, maar eigenlijk ben je dan nog steeds gebonden. Want zo’n machine is niet zomaar mee te nemen.

De nierstichting is bezig om een draagbare kunstnier te ontwikkelen. Dat zou voor veel mensen een uitkomst zijn. Het geeft veel meer vrijheid want je kunt zo’n kunstnier dan ook een weekendje meenemen naar een hotel. Je kunt misschien overdag spoelen zodat je ‘s nachts niet aan de machine hoeft te liggen. En je hoeft zeker niet meer om de andere dag naar het ziekenhuis!

Zie hieronder het filmpje dat de nierstichting heeft gemaakt over de draagbare kunstnier:

Uiteindelijk is de beste optie natuurlijk een nier transplantatie, maar dat duurt vaak nog een hele tijd.